Mat

Få base til gode grove brød!

Å bake egne brød er både det beste og det sunneste man kan gjøre. Slik har man full kontroll på hva som er i de mtp næringsverdi. 20150928_195615 Min mor gav meg en grunnoppskrift en gang som jeg bruker til mal for mengde mel, og mikser sammen det jeg har i skuffer og skap. Mine brød blir derfor sjeldent like.

Basen er slik:

 • 2 liter av valgfritt mel, gjerne mikset
 • 1 kg valgfritt mel, gjerne mikset
 • 100 gr smeltet smør,  eller litt olje
 • Ca 13 dl vann eller melk,  eller en miks
 • 1 pk gjær

Av dette ble oppskriften på dagens brød slik:

 • 1 l fullkornsmel
 • 0,5l havegryn
 • 0,5 l grov rug
 • 1 kg siktet rugmel
 • ca 13 dl vann
 • 100 gr smeltet smør
 • 1 pk fersk gjær
Bland sammen melet. Smelt smør i panne, og hell i veske og fersk gjær. Varm opp, og rør ut gjæren til vesken får ca 37 grader/kroppstemperatur. Hell det i melblandingen og elt godt i maskin, eller for hånd. Spe eventuelt i mer mel eller lunken veske dersom deigen ikke har ønsket fasthet. La deigen heve i bollen en god time. Rulles ut til ønsket brødstørrelse, eller bruk brød-former. Du får 3 store brød av deigen, eller 4 mindre. Sett de i kald ovn så får de etterheve seg litt i takt med at tempen i ovnen øker. Tid og strøm spart ;) Jeg steker de ca 60 min på 180 grader. 20150928_164220 20150928_165958 20150928_195539

Med rykende ferske brød på benken var det ingen av gutta som spurte etter middag i dag, men de laget seg deilige smørbrød i stedet.  Så der reddet jeg meg inn, og fikk likevel 10 husmorpoeng. Not bad ;) imageimage image

En av mine favoritter på grove brød er Philadelphia light smøreost, med kokt sinke, paprika og rødløk :)

 

Del dette;

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *