Motivasjon

Hvordan få en sunnere og aktiv livsstil?

«Det er så enkelt for deg Evy. Du har jo holdt treningen i gang gjennom hele ditt voksne liv, og alltid vært strukturert og målebevisst».

Ja, jeg har mange treningstimer i banken, men som mange andre kommer jeg fra en plass i landet der det jeg kaller «kaker og poteter med mye deilig fet saus» står sentralt når man møtes for sosial omgang. Ikke noe negativt ment med det, det er mye kjærlighet som ligger bak gode måltid, men det betyr at jeg som alle andre har måttet tatt et valg for hvilken livsstil jeg sammen med min familie ønsker å leve.

IMG_2302
Rett etter første gjennomførte løpetrening med marathon lengde: 4,2 mil strekning Askøy – Os i Hordaland.

Mine valg handler om at jeg ønsker å se trent ut, ha et sunt kosthold, en aktiv livvstil og ta vare på min helse og den kroppen jeg har. Jeg har tatt de valg og grep som må til for å oppnå det. Det betyr ikke at alle som ønsker å leve sunt og trene skal drive med denne ekstremsporten som fitness er, men for MEG handler det om å ta det helt ut. Se hva som er mulig om man gjør og ønsker det som må til.

Ikke alle ønsker å drive med fitness, løpe en maraton, eller delta på triathlon. Ikke passer det for alle heller. Mest sannsynlig så er det ikke noe de fleste som følger meg på bloggen ønsker.  Men har du en tanke, et ønske, en drøm om å gjøre en endring mot en sunnere og sprekere hverdag – eller motivasjon til å opprettholde en god bølge du allerede er inne i – så er mitt mål å vise dere hvilken grep som må til. Ved å vise deg mitt liv ønsker jeg å motivere deg til å ta steget til å gjennomføre de endringer du ønsker, eller opprettholde din allerede sunne og aktive livsstil.

IMG_2343
Fra min første triathlon konkurranse.

Jeg er ikke noe vindunder menneske. Jeg må også ta meg selv i nakken og riste godt innimellom. Jeg må også rette blikket forbi hyllemeterne med snop og fristelser. – Jepp, that`s right. Det finnes ingen magisk drikk for noen av oss. Heller ikke en rask kur som får oss til å endre oss mentalt. Den mentale innstillingen er nok det viktigste av det som kreves for å opprettholde de endringene man har valgt for seg. Løsningen er så lite magisk som du kan tenke deg: Du må ville det nok. DU BESTEMMER DEG FOR DET!

IMG_4238

Dersom du som meg, tross mine 41 år, sitter foran fjernsynet og ser på sprintere i friidrett og tenker: «Slik vil jeg også se ut», så er det ingen som går forbi deg og sier: «Ingen problem. Dette vil du garantert oppnå». – Sorry. Det som fører deg dit er de konkrete endringene som er nødvendige for å føre deg nærmere og nærmere målet ditt. OG det viktigste: når du har kommet dit hen du har ønsket, så stopper du ikke opp. Nei, du fortsettter å jobbe med å holde deg der. For uansett er det en jobb. Iallefall helt til det har blitt en naturlig del av deg. Det tar tid.

«Du går glipp av så mye Evy». Å, gjør jeg det? Hvem sier det? Jeg eller de? Poenget mitt er at man må finne ut hva (og hvem) som er viktig for en, og hva som er viktigere å prioritere fremfor det andre. Når man har satt opp disse prioriteringen er det også et godt utgangspunkt for å legge en plan for hvordan gjennomføre og få tid til disse.

Det som må drive deg er at du elsker å gjøre det du har valgt. Jeg selv kan felle gledestårer under en intervall økt, eller må stoppe midt under en serie med knebøy fordi jeg kjenner en så inderlig lykke som sprer seg fra lille tåa og ut til det ytterste hårstrå. En glede som er helt ubeskrivelig – en sterk følelse av at jeg virkelig lever, og har klart å komme dit som jeg har. Jeg er ingen norgesmester i bodyfitness, men jeg har vunnet mitt eget mesterskap. – Å ta styringen over meg selv og mine valg slik at jeg lever det sunne og aktive liv jeg elsker å leve nå.

IMG_1719
Om vinteren er det lite som gir meg slik glede som å trene skøyteski i herlig natur

Et annet og viktig mål for meg er også å jobbe meg i god nok form til en finaleplass i fitness. Ja, man skal være realistisk og jordnær. Likevel, skal vi gå rundt og tenke: «Vi får jo se hva målet mitt er etterhvert som jeg ser hva jeg får til», så mener jeg personlig at man allerede tviler litt for mye på seg selv. Man bør også da ta en ny runde om hvor mye man virkelig vil dette. Hva er egentlig et realistisk mål for en. Bare tanken skal fylle en med energi. Bare tanken på å komme med i en finale fyller meg med uendelig energi. For de erfaringer jeg har gjort meg så langt tilsier at det ikke er umulig. Men det kommer ikke gratis. Man må jobbe for det. Knallhardt. Hver eneste dag.

Jeg har virkelig sett og kjent verdien av å gjøre de endringer som må til for å leve det livet jeg, sammen med familien min, har sagt vi ønsker å leve. Jeg har erfart gleden av å oppnå et stort mål for meg: å konkurrere i bikinifitness. Nå er det nye mål innen bodyfitness. Men parallelt, og kanskje det viktigste, så har dette også gjort at jeg lever slik jeg ønsker, og som gir meg mest energi og glede i hverdagen.

IMG_4989
Heldigvis snart vinter igjen! :)

Jeg vil gjerne dele disse insidergrepene som du trenger for å komme dit du ønsker selv for din kropp, din helse og din livsstil. Har du lyst til å gjøre en endring? Gleder du deg? Da er du allerede i gang.

Neste gang jeg skriver et slikt tankeinnlegg så skal jeg vise deg det neste sentrale steget: hvordan jeg satte meg ned og definerte hva jeg ønskte, og la en plan for hvordan gjennomføre det som måtte til for å nå mitt mål.

Jeg kan gjøre det. Da kan iallefall du.

Dette innlegget kommer også som artikkel på www.trening.no – følg med :)

 

 

 

Del dette;

4 kommentarer

 • Lene

  Åhh, Evy, du er så god og så utrolig inspirerende innlegg du har. For meg er det vanskeligste å stå i mot presset utenfra. Dvs sosiale sammenkomster, vinkvelder, litt kos her, og litt kos der. Jeg vet bare ikke hvordan jeg blir akseptert dersom jeg sier nei takk. For «herregud, kan du ikke ta deg litt vin, litt sushi, litt chips, litt snop»? er så lei av å hele tiden måtte forsvare meg.

  • evytherese

   Heie Lene, tusen takk for gode ord som motiverer tilbake!
   Du er inne på en ting der som det ikke er enkelt å gi et generelt svar på. Men tro meg, dette har jeg fått hørt ofte – men det gir seg etterhvert :)
   Det jeg tenker rundt dette er at hver enkelt må si ja og nei til det som er til det beste for en selv, hva man ønsker og det man har som egne grenser. – Uansett om man er på fitnessdiett, ønsker å være sunn eller egentlig ikke tenker i de baner i det hele tatt. Det er ingen andre enn du selv som bestemmer hva du skal putte i munnen. Det er iallefall sikkert! Det er derfor kjedelig at man i det hele tatt må forsvare seg rundt det. Kommentarene kan også komme av at de selv gjerne skulle ønske de klarte å sette de grensene som du prøver å sette. Ved å si hvorfor det er viktig for DEG hjelper du kanskje andre også i å tørre å si høfflig nei takk?
   Å snakke med sine nærmeste venner og kollegaer om dette er min erfaring oftest tilstrekkelig nok for forståelse. Jeg tar ofte dette opp før vi møtes, når jeg får invitasjonen, slik at det ikke blir noe forventninger. Det blir alltid tatt opp i positiv mening. Stå på! :)

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *