Fritid,  Trening

Ikke start med treningen!

Har hatt en god start på dagen, og sitter nå i godstolen og legger planer for uken som kommer. Er litt usikker på hva jeg skal legge opp til av trening i morgen siden jeg ikke har anledning til å trene før jobb. Etter jobb er det jo ganske kaos på treningssenteret siden det er den store dagen for alle gode nyttårfortsett. Blir nok med en cardiodag ute så jeg får trent det jeg skal uten å måtte bruke tid på venting av ledige apparat og møller :)

image

image Tror faktisk jeg skal tørr å gi et råd til dere som har «sunnere og aktiv livsstil» som nyttårsfortsett: Ikke start med hovedfokus på trening, men på kostholdet ditt!

image

Min egen erfaring er at kosthold tar kilo og trening tar gram. Dersom vektreduksjon er målet ditt hjelper det svært lite å kjøre på med trening dersom du ikke legger om kostholdet ditt. Det er den harde virkeligheten.

Ja, du vil forbrenne mer av å trene. Men hvor mange ganger har jeg ikke hørt av venner og kollegaer som har begynt å trene 4-5 dager i uka hyle: men jeg legger jo på meg! Det er mange grunner til det (sjeldent muskelmasse på så kort tid….).

Du blir mer sulten av å trene, og de fleste av oss spiser da, mer eller mindre bevisst, mer mat. I tillegg tenker vi lett at når man trener så kan man spise mer også. I tillegg har du kanskje vært på en gruppetime der instruktøren etter endt time roper: «Nå må dere passe på å spise godt når dere kommer hjem – musklene trenger mat!» En sannhet, men en sannhet som krever moderasjon for den som ønsker vektnedgang.

image

image

Poenget mitt er at dersom du ønsker en endring: start med å fylle kjøleskapet ditt med sunne matvarer! Finn en god rytme for måltid, og hva du skal spise når og hvor mye. Planlegg middager for uken, og vent med å kjøpe inn lørdagskosen til lørdag. Gå inn på nettsider og finn tips til ukesplaner for vektreduksjon. Dette er den tøffe jobben, og den som tar mest tid.

Så treningen da. Joggesko og gode klær for å være ute i har du nok allerede. Dersom du ikke allerede har medlemskap på treningssenter, så planlegg med 3-4 timesøkter først; powerwalk, intervaller, joggetur eller fjelltur. Finn gleden ved å bevege deg, og kjenn hvor deilig det føles. Avslutt med armhevinger og situps på stuegulvet. Når du så har fått julen ut av kroppen, og måltidene og den sunne maten på plass, så tar du turen til senteret dersom det frister. Om ikke finner du mange andre former for aktiviteter som er like ok; svømming, sykling ute, motbakkeløping osv osv. Er du heldig som jeg å ha en idrettsstadion i nærheten er muligheten mange for gode økter der. Gjør en god avtale med en venn eller venninne om faste dager i uka, så er dere to som støtter hverandre. Det viktigste er at du er aktiv, bruker kroppen og liker det.

image

image

Ikke stress! Det ender da så lett i en kur, og det er jo ikke det du ønsker vel? Om så, hva når du er ferdig med kuren da? Skal du gå tilbake til gamle vaner?

Livsstilsendring er det som skal til, om vekttapet og den nye aktive livsstilen din skal holde over tid. 10 kg til påske er ikke umulig, men vil det vare om prosessen ikke har blitt den nye deg ?

Ta deg tid, bruk tid, kjenn hva som er rett for deg. Finn gleden i å spise sunt og godt, i å være aktiv, bevege deg og i å trene. Sakte, men sikkert. Så vil du kjenne verdien av det underveis. Å bruke tid er ikke synonymt med å utsette. Du skal bare finne ditt nye deg. Det fortjener å ta den tid det kreves.

image

Mål er supert, men du lykkes lettere om de er realistiske i forhold til hvem du er. Er kafeturen onsdager med dine venninner viktig for deg? Ta høyde for den, og de konskvenser det gir. Fordi du mener det gjør deg lykkelig. Må du ha fredagspilsen med gutta så kjør på, men ikke forvent at du går like fort ned i vekt som uten. Men du har tatt høyde for det, fordi det er viktig for deg.

Lev det livet som er viktig for deg, og sett deg mål som er realistiske etter det. Det er det som er å ha det godt med seg selv. Er man 10 kg tyngre enn man ønsker å være er det ikke noen umulighet å bli kvitt de. Men dersom 8 kg nedgang gjør at du klarer å holde deg der bør det være godt nok for deg. For det er varigheten av endringen som er det viktige, ikke hvor «flink» du har vært en kort periode av ditt liv.

Lykke til, jeg heier på deg <3

 

 

Del dette;

4 Comments

  • evytherese

   Hei Birte, godt nytt år! Ja, heldigvis er man sjeldent alene om erfaringer som dette. De viktige er da hva vi lærer av det :) God ukestart til deg!
   Hilsen Evy Therese

 • Susn

  Hei! Kan jeg få spørre hvilken farge som er malt på veggene bak kjøkkenet ditt? På forsidebilde?:) var så fin gråfarge ^^

  • evytherese

   Hei, ja ikke sant! Jeg er super fornøyd med den! Nøytral og fin, og passer til alle andre farger. Lady Supreme Finish 40, Farge: Sober, Fargekode: 10249/6303-Y43R – den er litt sånn brun/grå :) Hilsen Evy Therese

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *